Blog

Chcete sa aj Vy podeliť o svoje zážitky z túry? Pošlite svoj príspevok na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

pod_vrcholom_Zvonu_Ostrvy Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Martin, 17. marec 2024
Prečítané: 821x

 Pred desiatimi rokmi sme začali vo Vysokých Tatrách robiť nové, bezpečnejšie horolezecké cesty. Naše dielo sa rodilo pomaly, ale systematicky. Jeho filozofiu sme vyjadrili v Malom horolezeckom manifeste Ta33. Publikovali sme ho pri príležitosti stého výročia slovenského horolezeckého spolku James. Dnes sú Tatry bohatšie o trinásť ciest.

na_gerlach_normalkou_02 Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Martin, 08. január 2024
Prečítané: 15216x

Vysoké Tatry majú nový návštevný poriadok. Jeho vstup do platnosti oprávnene vyvoláva veľa emócií a otázok. V novom návštevnom poriadku je toho viac o čom by sa dalo polemizovať. Nebudem sa teraz venovať tomu, prečo neodôvodnene obmedzuje horolezcov alebo rozoberať, či je rozsah pohybu pre skialpinizmus dostatočný.

Pilier_lietavic Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Martin, 05. október 2023
Prečítané: 2083x

Lietavice, kl. IV+ a Hviezdolet, kl. V+, Vysoká  2547 m

Symbolom Álp je Matternhorn, ikonou Kaukazu je dvojvrcholová Ušba. Nejde pritom o najvyššie štíty uvedených pohorí, tajomstvo ich čara je v tom, čo evokujú v duši človeka. Poznám tie vrcholy, azda podobne ako ich na konci devätnásteho storočia spoznal horolezec a geograf Mór Déchy de Marosdécse.

Autor: Tumisu from Pixabay
Napísal: Vincenc Babočka, 13. september 2023
Prečítané: 796x

Ako sa hovorí na Slovensku: „Am bek!“ Ešte sme ani neboli na našej tradičnej rodinnej dovolenke neďaleko Zbojskej (BR), ktorá býva pre mňa stimulom prispieť niečím „pikantným“ na portál, a už sa mi tlačia na myseľ slovné spojenia či dokonca vety. Téma totiž začína byť naliehavá a po rokoch mierneho nadvihovania pokrievky občianskej súdržnosti hrniec vykypel.

uhrovecky_hrad_01 Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Admin, 23. november 2021
Prečítané: 4641x

Uhrovecký hrad sme mali v hľadáčiku už nejaký ten rok, ale keďže neďaleko bývajú viacerí naši príbuzní a priatelia, paradoxne sme vždy skončili na guláši či grilovačke a na hrad sa nešlo! No v poslednom čase bolo o ňom počuť čoraz viacej i v médiách, lebo sa tam našli vzácne fresky a už sme sa pevne rozhodli, že ho čím skôr navštívime. Príležitosť sa naskytla v jednu slnečnú septembrovú nedeľu...

anjelsky_hang Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Martin, 04. september 2021
Prečítané: 10357x

Mlynická dolina patrí medzi najkrajšie tatranské doliny. Pri pozornejšom pohľade od brehov Štrbského plesa sa v nej dajú ľahko rozpoznať jej základné dominanty. Zľava ju ohraničuje Soliskový hrebeň a sprava Hrebeň Bášt. Pohľadom na konci ju uzatvára Štrbský štít. Spodok jej údolia sa strmo zdvihne tri krát.

certov_zlab_front Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Vlado, 17. august 2021
Prečítané: 4289x

Človek zvykne na turistiku vyhľadávať vzialenejšie destinácie a bližšie okolie ako keby unikalo jeho pozornosti celé roky. Takéto pre mňa boli Malé Karpaty, vždy na dosah a predsa ďaleko. Malé Karpaty síce nevynikajú výškou svojich kopcov ale napriek tomu sú atraktívne krásou a rozmanitosťou prírody. A navyše sú veľmi vhodné aj na turistiku s menšími ďeťmi.

manifest_front Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Martin, 29. marec 2021
Prečítané: 7370x

22 rokov skúseností + 2% z daní = 33 horolezeckých ciest 

Venované všetkým, ktorí milujú Vysoké Tatry tak vrúcne, že sa ich túžia dotýkať holými rukami.

Motiváciou pre vznik tohto textu je hľadanie podpory pre tvorbu horolezeckých ciest vo Vysokých Tatrách, obtiažnosti III až VI. Výstupov, ktoré splnia najvyššie súčasné kritériá bezpečnosti, dodržia horolezeckú etiku, budú ohľaduplné k prírode a pritom si zachovajú čaro veľhorského dobrodružstva. O tom, či sa nám to podarí, rozhoduješ aj Ty. Pridaj sa k nám a podpor nás.

tematin_front Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Vlado, 15. august 2020
Prečítané: 5969x

Na hrad Tematín sme sa chceli s rodinkou vybrať z Bezovca (Nová Lehota). Aspoň tak odporúčala moja mamka. Bol letný horúci deň 30.júla a nebi ani obláčika. Do googlackej navigácie som zadal Bezovec, manželka a decká do auta a poďho do Bezovca.

blog_dunajec_front Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Vlado, 22. jún 2020
Prečítané: 6707x

Už niekoľko rokov som sa nezúčastnil na klasickej (viac dňovej) pánskej jazde, vždy mi do toho niečo prišlo. Tento rok sa podarilo. Na predĺžený júnový víkend bolo naplánované "pokoronovské splavovanie" Dunajca a na druhý deň lokálna, poldňová túra do blízkeho okolia.

vylet_sitno_front Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Arli, 16. marec 2020
Prečítané: 5635x

K nápadu vyjsť na Sitno a zrúcaniny tunajšieho hradu ma inšpiroval skvelý spisovateľ Juraj Červenák, ktorý ma svojou knihou Vlk a dýka úplne vtiahol do histórie. Čítal ju aj môj manžel a tak sme zatúžili kráčať po stopách notára Barbariča, ktorý práve tu vyšetroval zaujímavý prípad...

oponicky_hrad_front Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Arli, 02. marec 2020
Prečítané: 3391x

„Načo sú jarné prázdniny, keď ešte nie je jar, ale už nie je ani zima?“ pýtajú sa často rodičia školopovinných detí u nás na dolniakoch, keďže nie každý chodí lyžovať. No tohoročný február je, čo sa týka počasia, celkom príjemný, preto sme sa rozhodli pre nenáročnú vychádzku do prírody a tiež trochu nahliadnuť do histórie...

20190828_114038 Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Arli, 09. október 2019
Prečítané: 12862x

Túru na Súľovské skaly spolu s deťmi sme plánovali už dávnejšie. Najlepšia možnosť sa nám naskytla v jeden teplý deň koncom augusta. Keďže v tom čase boli búrky takmer každý deň, potešili sme sa priaznivej predpovedi a naplánovali skorý výjazd z ubytka v Rajeckých Tepliciach. (Ten sa nakoniec nekonal, lebo vidina frfľajúcich nevyspatých puberťákov nás nijak nelákala :-D).

03a Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Vincenc Babočka, 22. august 2019
Prečítané: 7913x

Som späť. Sľuby sa predsa majú plniť. Teraz dotiahnem dokonca to, čo som Ti, Vladko (administrátor webu Kamnahory), pred rokom natáral (a robím to rád). Bude to však o mojej lajtovej túre Hrdzavou dolinou v Muránskej planine, ktorú som naveľa (manželka ma normálne nechcela pustiť – jednak kvôli besným deťom, jednak nebezpečným medveďom) mohol uskutočniť počas nášho už tradičného pobytu na Horehroní.

Sumiac_Kralova_Hola_04 Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Karin, 03. august 2019
Prečítané: 9660x

Od útleho veku v mojom živote cyklistika predstavovala samé úsmevné alebo niekedy skôr cez slzy pretekajúce príhody. Najprv vybité mliečne zuby s litrami krvi, neskôr zákaz a obava sadnúť na bajk a samozrejme aj šťavnato modrinami odreté ruky i nohy. Nemali sme so sebou najlepší vzťah, ale pracujeme na ňom a postupne si opäť k sebe razíme cestu.

donovaly-certovica_01 Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Karin, 20. júl 2019
Prečítané: 12556x

Sviatok sv. Cyrila a Metoda tento rok potešil mnohých pracujúcich, nakoľko vyšiel na piatok, a každý predĺžený víkend spraví mnohým turistochtivým radosť. Na jednej strane skvelá príležitosť na turistiku, na druhej strane treba počítať so skutočnosťou, že si tento fakt neuvedomujete samy a po kopcoch nebudete šliapať iba s kamzíkmi. Napriek tomu sme sa v tento piatok vybrali na polovičnú hrebeňovku Nízkych Tatier.

vlkolinec_front Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Admin, 26. február 2019
Prečítané: 7829x

Vlkolínec, malebná pestrofarebná dedinka v kopcoch pri Ružomberku. Za UNESCO pamiatku ju vyhlásili v roku 1993. Dovtedy pokojný život obyvateľov narušil nový element – turisti. Turisti, ktorí lezú s fotoaparátom prinajlepšom do záhrady alebo až priamo do kuchyne. No koho by to bavilo. A ešte sa pritom vľúdne usmievať : ) Nuž ale taký je údel obyvateľov Vlkolínca – živého skanzenu.

obrazok9 Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Admin, 02. október 2018
Prečítané: 18607x

Zakázané ovocie chutí najlepšie. Aj malé deti to vedia a skúšajú rodičovskú trpezlivosť, keď sa i po stýkrát snažia urobiť nedovolené veci. My dospelí nie sme iní. Verejnosti voľne nesprístupnené vrcholy nás turistov vždy trošku škrú. Hlavne preto, že nie sú až tak preľudnené a človek v nich naozaj nájde ticho a pokoj.

obrazok12 Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Vincenc Babočka, 10. september 2018
Prečítané: 4484x

Pri tvorbe akčného programu (náročnejšie aktivity bez malých detí a manželky :) počas našej tohtoročnej dovolenky na Horehroní som sníval, že sa opäť vydám v ústrety dobrodružstvu smerom na Klenovský Vepor. Nie je to zvlášť frekventovaná turistická trasa, ale stojí za to.

20180815_100950 Turistika - Vaše blogové príspevky
Napísal: Arli, 07. september 2018
Prečítané: 6050x

Okruh dolinami sme si naplánovali na august. Predpoveď počasia nebola príliš optimistická, sľubovali nám prehánky aj dážď. Napriek tomu nás ráno zamračené nebo neodradilo. Zobrali sme aj nášho takmer 2 ročného syna pre ktorého to bola turistická premiéra, zatiaľ iba v nosiči.

Tip na výlet

  • All
  • Hrady
  • Jaskyne
  • Turistika
  • Výstupy
load more hold SHIFT key to load all load all